× Generelle diskussioner og spørgsmål omkring materialepleje, kompetenceudvikling og andet der vedrører musikbibliotekarens faglighed

CD'en som musikmedie

Mere
06 dec 2011 14:18 #547 af AnjaLyngby
COM_KUNENA_MESSAGE_CREATED_NEW
Kære alle

Jeg så dette indslag i Go' morgen Danmark idag og fik bekræftet min egen opfattelse - at cd'ens musikalske kvaliteter ofres for nemheden ved at streame mp3-filer:
go.tv2.dk/morgentv/id-46402286.html

Er det det signal bibliotekerne vil være bannerførere for?

Jeg synes i det hele taget det er forfejlet og useriøst at diskutere cd'ens berettigelse som musikmedie ud fra en opfattelse om at det er 'håbløst gammeldags'. Det er stadig det bedste musikmedie. Hvorfor nøjes med mindre?

I samme åndedrag, synes jeg at BibZoom skal differentiere sig fra andre tjenester ved at tilbyde meget bedre filformater end mp3. Det kunne være et udviklingsmål.

Please Log på or Opret en konto to join the conversation.

Mere
07 dec 2011 10:40 #548 af AnjaLyngby
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Jeg synes tit man hører om biblioteker der virkelig nedprioriterer cd-indkøb og måske ligefrem vil kassere hele samlingen og udelukkende satse på BibZoom. Jeg synes de to ting bør supplere hinanden. Ihvertfald indtil filformaterne til download/ streaming har en tilstrækkelig god kvalitet.

Please Log på or Opret en konto to join the conversation.

Mere
07 dec 2011 14:29 #549 af p-h
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Hej Anja.

Rart at høre at andre end os "gamle" er bekymrede over den ringe kvalitet, vi er tvunget til at servere for lånerne via Bibzoom.

Tv-klip. Strålende eksempel på TV2s seriøse og dybdeborende journalistik. Konklusionen er vel noget i retning af: Når noget er nyt, så er det også godt - selv om der er tale om en kvalitetsforringelse.

Lydformater. Mp3 og lignende formater, der kun indeholder 10-20% af lydmængden på en cd, giver selvsagt en yderst ringe lydkvalitet. Prøv selv at lave en sammenligning. Hvis du ikke kan høre forskel, så kan det skyldes:
a. Du har et seriøst høreproblem - kontakt din læge for henvisning til specialist.
b. Dit anlæg er et slagtilbud til kr. 499,50 fra Bilka. Du kan alligevel ikke høre forskel på Cirkus Buster eller Nattens Dronnings arie.

Jeg tillader mig endnu engang at citere Phil Ramone:
"Mp3 formatet er fremstillet af en branche i panik, en teknisk revolution, der er sket uden større omtanke på ganske få år, og som har ændret både varen og hele tankegangen omkring den. Musik er i dag let og billigt at få fat på. Men prisen er, at kvaliteten er ekstremt lav, både kunstnerisk og teknisk [...] Det er jo interessant, at mp3 formatet er så ekstremt ringe på mange områder [...] Der mangler utrolig meget dynamik og frekvensområde i det format, og det går man glip af som lytter [...] Påvirkningen er i gang allerede i skolen. Det udstyr, man præsenterer musik for børnene på, er uhyrligt dårligt. Man lærer dem ikke at værdsætte vellyd. De kan ikke genkende det, aner ikke hvad det er, når de bliver præsenteret for det senere i livet. Det er ligesom med mad: Hvis du aldrig smager andet end leverpostejmadder, hvordan vil du så nogensinde kunne forstå eller værdsætte et godt måltid mad?" ("Lyttekultur: Så lyt dog!" Weekendavisen 9/4-2010)

v.h.
per-henrik/frederiksberg

Please Log på or Opret en konto to join the conversation.

Mere
07 dec 2011 14:39 #550 af Knud Bentzen
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Fuldstændig enig Anja :)

At afskaffe cd'en til fordel for stream/download er en rigtig dårlig ide. Enhver kan jo høre at der med den nuværende streamteknologi er et langt stykke til den lydkvalitet oplever på faste medier.
Musikudvalget er også markant bredere på dette medie, og at afskaffe det på nuværende tidspunkt, vil være med til at undergrave bibliotekernes rolle som kunstformidlere og står i direkte modstrid hvad bibliotekernes opgaver har været siden ruder konges tid.

I denne tid snakker alle meget om formidling. Smider vi fastformsmediet ud hvad skal vi så formidle? Vi har det virtuelle aspekt naturligvis og der er god grund til at også at satse på en udvikling af dette, i takt med at nye generationer kommer til som ikke nødvendigvis har samme vaner som os andre. MEN...uden materialer på hylderne hvorfor skal folk så overhovedet bevæge sig hen på biblioteket? Er det så ikke bare nok med en central server, nogle systemadministratorer og så (måske) en enkelt musikbibliotekar? Graver vi ikke vores egen grav?

Hvad kan vi formidle og tilbyde online i fremtiden som alverdens fagspecifikke websider med guides og anmeldelser ikke kan? Hvordan konkurrerer vi med f.eks youtube som med et utal af uploads, muligheder for playlists og enkelt/effektiv søgestruktur nærmest griner af alle danske stream-services inkl bibzoom?
Bør vi ikke satse på de vi kan og som brugerne værdsætter os for i stedet for at bruge tonsvis af kroner på noget som andre altid vil gøre bedre end os?

Det er et yderst relevant emne og er jo, om end mit indlæg naturligvis er farvet af kæpheste og faglig stolthed, noget vi SKAL forholde til nu og her hvis vi overhovedet skal have nogen berettigelse ;)

Just my 2 cents ;)

(jeg skal understrege at all ovenstående holdninger er mine og ikke nødvendigvis deles af min arbejdsplads)

Please Log på or Opret en konto to join the conversation.

Mere
08 dec 2011 09:23 #551 af Klaus Olsen
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Kate Bush sælger fra sin hjemmeside download af en ukomprimeret hi res udgave af det nye album 50 Words for Snow. Siden har bl.a. en lidt nørdet redegørelse for cd mediets tekniske begrænsninger:

50-words-snow-high-resolution-24-bit-download

Please Log på or Opret en konto to join the conversation.

Mere
08 dec 2011 11:12 #552 af p-h
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Hej Klaus.

Tak for link til skøn, nørdet Kate Bush-side. 24 bit-optagelser er jo kræs for kendere. Og man får lov til at betale for det: 15 £. For ikke at tale om downloadtiden. Cd'en kan købes for 9 £.
Det er jo nok sådan fremtiden kommer til at se ud, når der kommer lidt mere krudt i internettet. Men det bliver hverken i overmorgen eller om en måned. Så ja, vi kommer stadig til at indkøbe cd'er for at imødekomme brugernes krav om kvalitet.

Og for at få lidt proportioner på: 16 eller 24 bit i forhold til mp3 er som finere fransk madlavning i forhold til cocktailpølser på glas :S

Please Log på or Opret en konto to join the conversation.

Mere
20 jan 2012 16:59 #573 af Thomas Tiedje
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Det var da en lidt underlig, bagvendt debat. Et par små korrektioner:
    - Bibzoom tilbyder ikke mp3-filer, men DRM-inficerede wma-filer. Et, omend endnu mere kummerligt format, der dog ikke adskiller fra det mange andre download-tjenester tilbyder.
    - Cd'en er ikke det bedste medie. Det er lp'en. Spørg blot enhver inkarneret jazzfan
At der er forskel i lyttekvaliteten mp3/cd/lp/stream er uomtvisteligt, men fakta er at langt hovedparten ikke kan høre forskel, inklusiv undertegnede og adskillige af årets mest hypede kunstnere (ex. The Weeknd), der har droppet cd'en som udgivelsesmedie. Det har sidstnævnte næppe gjort grundet dårlig hørelse eller anlæg (hvis et sådant overhovedet ejes), men i erkendelse af at det er her, på nettet, at publikum befinder sig.

Det bør vi som musikformidlere forholde os til og derfor formidle musikken over en bred kam - fra nyindkøbte cd'er, til Bibzoom, blogs og streams. Og cd'en er på retræte, jovist, men det varer altså nogle år endnu. Pointe: formater forgår, musikken består.

Men om vi skal tilbyde musikken i den ene eller anden form, og hvad der er bedst, er jo egentlig uinteressant, for jeg tror på vi meget snart - hvis ikke nu - skal nyfortolke vores rolle som musikbibliotekarer - noget som Knud også er inde på. Jeg mener vi må væk fra at se os selv som forvaltere af en samling musik, som folk der går ned og finder en cd på en hylde, og satse på en bredere formidlingsrolle: lade musikken gå i spænd med andre kunstformer, i nye overraskende sammenhænge. Få koordinatorerrolle i det lokale musikliv og lade biblioteket blive fixpunktet - hvad ved jeg. For det er jo det vi kan på biblioteket: skabe nye sammenhænge og erkendelser i en fragmenteret verden. Sætte perspektiv og nye vinkler på livet.

Den debat synes jeg er uendelig mere interessant end om hvorvidt den nye Rasmus Seebach skal streames eller erhverves på cd.

Please Log på or Opret en konto to join the conversation.

Mere
23 jan 2012 12:20 #575 af nlc
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Godt indlæg i debatten, Thomas.

Da jeg så udsendelsen første gang, studsede jeg over, at han ikke mente at LP'en er et godt musikmedie. Det er der vist slet ikke blevet kommenteret på her. :) I tilfældet med LP'er, tror jeg mange faktorer spiller ind: Coverstørrelse, nostalgi, ritual og så videre - ikke alene lydkvaliteten.

Hvordan man bruger medietyperne er nok for de fleste bestemt af den situation man er i.
Jeg bruger selv cd, streaming, og mp3/m4v (men alt for sjældent Bibzoom), for det er situationen der er afgørende for mit medieforbrug. Er jeg på farten, er det mobiliteten der er i højsædet (og med flatrate dataforbrug, bliver det for mig mere og mere streaming), når det er seriøs lytning er HIFI skønt og når jeg streamer er det for at typisk få inspiration og opdage ny musik og genrer (eller fordi jeg er for doven til at tage cd'en jeg ejer frem fra hylden).

Men skal vel ikke underkende betydningen af, at vi lidt er en kopicentral: Folk tager bibliotekets cd'er med hjem og lægger dem over på deres iPods. Det siger de jo gladelig på trods af, at vi jo må informere dem om, at det faktisk ikke er lovligt. Jeg er overbevist om, at hvis man kiggede på lånetiden for cd'er, er den faldet voldsomt de seneste mange år.
Hvis vores streaming-/downloadløsning ikke inspirerer eller er teknisk kluntet, så har vi for alvor problemer. Specielt nu, hvor tjenester som Spotify, WiMP, TDC Play og flere andre kæmper om brugernes gunst og konkurrerer indbyrdes på priserne. Og selvfølgelig er det en unfair konkurrence, da bibliotekerne ikke (lige nu) kan konkurrere med for eksempel WiMPs formidling og brugervenlighed eller Spotifys velintegrerede sociale muligheder.

Det at eje musikken (eller rippe den ulovligt fra biblioteket) er i opbrud. Behøver man længere have en stor fysisk musiksamling eller et gigantisk bibliotek på harddisken, når det er så let, forholdsvis billigt og forhåbentlig inspirerende at streame?

Ja, samarbejde med eksterne parter er godt og vigtigt. Men at have en velfungerende onlinetjeneste at promovere i den forbindelse er vel altafgørende. Nikolaj Sonne fra So Ein Ding nævnte ganske kort Bibzoom i en udsendelse og gav den begge tomler nedad. Han har ikke altid ret, den gode Sonne, men han har stor magt og i dette tilfælde desværre nok ret.

Please Log på or Opret en konto to join the conversation.

Tid til at oprette siden: 0.096 sekunder
Vores hjemmeside bruger cookies for at visse funktioner virker. Du kan læse mere på linket.