Filmstriben

Filmstriben fylder fem år

I marts 2012 er det fem år siden, at Filmstriben gik i luften som den første landsdækkende filmtjeneste i Danmark, hvor skoler og biblioteker kan se kort- og dokumentarfilm fra Det Danske Filminstitut via nettet. Portalerne ’Se film i undervisningen’ og ’Se film på biblioteket’ begyndte med 160 titler, men i dag er der flere end 1100 film på portalerne.

I 2009 åbnede den tredje adgang ’Lån film fra biblioteket’ med 110 spillefilm og 40 kort- og dokumentarfilm, som kan ses hjemmefra via bibliotekerne.  Her er antallet af titler siden vokset til over 1300 film.

Af Lone Rasmussen, Redaktør, Filmstriben, DBC

Netkino var arbejdstitlen da DBC i 2006 gik i gang med et projekt om digital filmdistribution til skoler og biblioteker. Det blev hurtigt klart, at der var et behov for en digital filmtjeneste til biblioteker og institutioner, og et samarbejde mellem Det Danske Filminstitut og DBC med Norges Film som teknisk samarbejdspartner blev etableret. Dermed var Filmstriben født.

I dag er der over 1700 undervisningsinstitutioner, der anvender Filmstriben i undervisningssammenhænge. Næsten alle landets folkebiblioteker stiller tjenesten ’Lån film fra biblioteket’ til rådighed for deres brugere og ca. 40 biblioteker har ligeledes tegnet abonnement på ’Se film på biblioteket’ og laver filmarrangementer, hvor de viser kort- og dokumentarfilm f.eks. med introduktion af instruktører eller skuespillere.

Bibliotekernes Filmtilbud

Næsten alle landets biblioteker har valgt at stille Filmstriben, ’Lån film fra biblioteket’ til rådighed for deres brugere og bibliotekernes brugere viser store interesse for at se film hjemmefra via biblioteket, mest spillefilm men også kort- og dokumentarfilm. Portalen ligger pænt placeret i toppen af danmarksbiblioteksindex.dk.

Bibliotekerne skal have en tilslutningsaftale med DBC, for at stille tjenesten ’Lån film fra biblioteket’ til rådighed for deres brugere. Biblioteket lægger sit filmbudget ind i et forbrugsstyringssystem, som håndterer det enkelte biblioteks forbrug fordelt på år og måned og hvor mange lån den enkelte bruger må foretage pr. uge eller pr. måned. Bibliotekerne kan løbende justere deres budget i forbrugsstyringssystemet og justere på hvor mange film de ønsker at give deres lånere mulighed for at se. De fleste biblioteker vælger, at deres lånere kan se fem film om måneden. Bibliotekerne skal i forbindelse med ibrugtagningen også tilføje Filmstriben i VIP-basen som et af de produkter, der via fjernadgang må foretage lånertjek.

Hvilke film er der på Filmstriben?

Vi omtaler Filmstriben som ”Stedet hvor de bedste film ses”, og bestræber os på at vælge de bedste film inden for alle genrer. Nye film gøres løbende tilgængelige på Filmstriben, ’Lån film fra biblioteket’ og der sendes ugentligt et nyhedsbrev til over 2500 abonnementer. På Facebook bliver Filmstriben fulgt af over 2600 mennesker.

DBC forhandler rettigheder og samarbejder med en række filmselskaber og producenter. Blandt de større leverandører kan nævnes SF Film, Scanbox, Angel Film, Mislabel, Sunrise Filmdistribution, NonStop Entertainment, Sandrew Metronome, Nimbus Film. I øjeblikket er der flere end 75 filmleverandører, og der kommer løbende nye til.

Rettigheder er nøgleordet i det daglige arbejde, og DBC arbejder ihærdigt på at indgå flere aftaler med filmselskaber og producenter. DBC håber, at det i nær fremtid bliver muligt, at præsentere film på Filmstriben fra filmselskaber som Warner, Universal og Nordisk Film.

Der er ofte en såkaldt holdback på film. Det betyder, at film først kommer på Filmstriben som bagkatalog titler tre til seks måneder efter dvd udgivelsen. Filmstriben har i nogle tilfælde mulighed for at tilbyde filmene tidligere, men det vil typisk være til en højere pris. Bibliotekernes pris for bagkatalogtitler er i øjeblikket mellem 9 og 30 kr. eksklusiv moms pr. film.

På portalen ’Se film på biblioteket’ tilbydes der løbende nye kort- og dokumentarfilm fra Det Danske Filminstitut. Ca. 50-60 nye film om året samt 40 bagkatalogtitler og enkelte udenlandske film, som DFI indkøber.

Hvordan finder man filmene?

’Lån film fra biblioteket’ indeholder over 1300 spillefilm, kort- og dokumentarfilm. Det er muligt at søge i fritekstfelt eller vælge avanceret søgning.  Der er også mulighed for at søge i genrer og kategorier, hvor der senest er lavet en kategori, der hedder Dansk spillefilm på grund af stor interesse. Det er også muligt at lade sig inspirere af de 50 nyeste film, nyhedsteksterne, anbefalede film, karrusellen, eller forslag til lignede film som findes på hver enkelt film osv.

På indgangen ’Se film på biblioteket’ har Det danske Filminstitut samlet en række temaer, der retter sig mod brug på biblioteket. Filminstituttet har ligeledes sammensat en række programmer á ca. 1 times varighed, som kan bruges i programlægningen i den lokale Klub Filmstriben.

Klub Filmstriben

En række biblioteker har lavet en filmklub for børn, der hedder Klub Filmstriben.  Den er et samarbejde mellem Gentofte og Guldborgsunds biblioteker. DBC støtter initiativet og har fået fremstillet et Klub Filmstriben kit i form af plakat, billet, stempel, krus, pose (til popcorn) og klistermærker som alle biblioteker gratis kan bestille hos DBC.

Hvordan er teknikken bag Filmstriben?

For at se film på Filmstriben, skal Microsoft Silverlight være installeret på computeren. Programmet er gratis og skal kun installeres én gang. Med Microsoft Silverlight kan både pc- og mac-brugere benytte Filmstriben. Alle film er krypteret med Playready DRM-beskyttelse, der forhindrer kopiering.

DBC følger den tekniske udvikling tæt, og da udbredelsen af tavle-pc’ere og smartphones er stærkt stigende, kan næste teknologiske fremskridt blive at gøre Filmstriben tilgængelig på den type devices. Den største umiddelbare udfordring er en kostbar omkodning af alle film, men det arbejde ventes indledt i løbet af 2012.

Med en stærkt stigende brug af Filmstriben er belastningen af serveren øget betragteligt, og det er da også forklaringen på, at endnu en server er taget i brug. I øjeblikket arbejdes der på også at udvide det såkaldte netværkshul for at forhindret problemer i streamingen.

DBC har netop indledt arbejdet med at få et teknisk set-up på plads, så biblioteker kan implementere en Filmstriben player på bibliotekets hjemmeside og filmene kan streames derfra.

En unik bibliotekstjeneste

Der findes i skrivende stund ikke andre lande som giver bibliotekslånere mulighed for at streame rigtige spillefilm via deres bibliotek. På den måde er Filmstriben en unik bibliotekstjeneste.

Det betyder også, at der er mange udfordringer i forhandlingerne om rettigheder med filmleverandører - især de større og udenlandske selskaber.

Nogle leverandører har det meget svært med, at bibliotekernes udlån ikke indeholder en betalings-transaktion fra brugerens side, og de ser tillige en risiko, for at værdien af deres produkt devalueres.

Det er derfor vigtigt og nødvendigt, at bibliotekerne ikke reklamerer med, at bibliotekernes brugere gratis kan se film på Filmstriben, men at bibliotekerne i stedet formidler, at bibliotekernes brugere let og lovligt kan se film på Filmstriben.

Fem år og stadig i voksealderen

Fem år er gået siden Filmstriben så dagens lys for første gang, og forbruget af film er støt stigende. Sidste år var der 400.000 visninger på film til undervisningsbrug. Der er ca. 35.000-40.000 visninger om måneden på ’Lån film fra biblioteket’.

Vores hjemmeside bruger cookies for at visse funktioner virker. Du kan læse mere på linket.