IAML 2017 Riga LetlandRiga. Udsigt fra Nationalbiblioteket

Den 18. til 22. juni i år deltog jeg i IAMLs årlige kongres i Riga, Letland. Dette fik jeg mulighed for at gøre fordi, at jeg fik hjælp af DMBF med et stipendium, der dækkede registreringsgebyret, hvilket jeg er meget taknemmelig for. Jeg var så heldig, at jeg fandt et rigtigt billigt fly og også en billig lejlighed midt i byen i Riga som jeg bookede for en hel uge. Jeg valgte derfor, at tage af sted allerede om fredagen den 16. juni og tog først hjem igen til Skt. Hans Aften den 23:e.

Som mange måske ved, så arbejder jeg i Slots- og Kulturstyrelsen (SLKS) som Bibliografisk konsulent og det har jeg nu gjort i de seneste 3 år. Oprindelig er jeg svensker og har arbejdet forskellige steder i Sverige, som musikkatalogisator i BTJ i Lund i ca. 12 år, men også i 10 år på Kungl. biblioteket i Stockholm, først som chef for Nationalbibliografien og senere som Katalogiseringschef. Jeg har været medlem af den svenske musikbiblioteksforening (SMBF) siden 1988 og det er jeg stadig. I 1990-erne var jeg meget engageret i IAML og den gang var jeg mest aktiv i Cataloguing Commission. Jeg var både formand og sekretær gennem årene. Da jeg begyndte at arbejde i Danmark, blev jeg igen engageret i den samme kommission, som nu hedder Cataloguing and Metadata Section og her har jeg nu været sekretær i 3 år i perioden 2014 til 2017. Her i Danmark er jeg selvfølgelig også medlem i DMBF!

På grund af mine interesser var mit fokus under IAML i Riga også katalogiserings- og metadataspørgsmål og selvfølgelig var jeg med til alle møderne i min egen sektion.

Den 16. juni tog jeg så afsted kl. 9 om morgenen med Norwegian til Riga. Det er en kort flyvetur på kun lidt over en time. I Riga blev jeg hentet i lufthavnen af dem, som jeg havde lejet lejligheden af og kl. 11 var jeg allerede installeret på lejemålet. Fredag eftermiddag og hele lørdagen tilbragte jeg med at gå rundt at kigge på byen, en dejlig lille by med rigtigt mange gamle huse og bygninger der var pænt bevaret. Dele af byen er næsten helt i Jugendstil og det var en ren fornøjelse at gå omkring i de dele.

Jugendstil i Riga

Om lørdag eftermiddag var jeg til en orgelkoncert i domkirken og jeg besøgte også Domkirkemuseet. Overalt i byen hørte man korstemmer den eftermiddag, mandskorstemmer, og jeg opdagede senere, at det var herrer der cyklede rundt på sk. partybikes og sang og drak øl overalt. Til min forfærdelse opdagede jeg at mange af dem var berusede svenskere…

Rundale


Søndagen bød på en precongress tour til Rundale Slot ca. 70 km syd for Riga. Det er Letlands største barokpalads bygget i 1700-talet som sommerresidens for hertugen af Kurland, Ernst Johann von Biron. Arkitekt til paladset var den berømte Bartolomeo Rastrelli, som også er berømt for Vinterpaladset i S:t Petersborg. Vi fik en rigtigt fin guidet tour gennem slottet og vi fik også lidt tid til at gå rundt i slotshaven efter turen. Til sidst var der fællesspisning i slottets café. Efter udflugten nåede vi lige hjem, så vi kunne deltage i aftenens åbningsceremoni, der fandt sted i det smukke Nationalbibliotek.

Riga. Nationalbiblioteket ”Gaismas Pils”

Hele konferencen fandt sted på Nationalbiblioteket. Nationalbiblioteket er en helt ny og meget imponerende bygning: Gaismas Pils, eller Lysslottet som det betyder på dansk. Biblioteket er tegnet af den lettiskfødte arkitekt Gunnar Birkerts og åbnede i 2014. Bygningen er på 40.000 kvadratmeter og har 13 etager. De to øverste etager har en vidunderlig udsigt over hele byen.

Riga. Nationalbiblioteket

Det er svært at komme ind på, hvad jeg oplevede som mest interessant under kongressen. Det man mærker tydeligst er al den tale om digitalisering. Det er ikke kun som tidligere, at man kun taler om digitalisering af kataloger. Nu er det digitalisering af alt, bøger, trykte noder, indspillet materiale, hvordan laver vi det synligt som ikke de kommercielle tjenester laver synligt? Alt er ikke på Spotify, YouTube mv. Vi vil have det synligt, søgbart, gratis, let tilgængeligt! Der var oplæg som ”Digital tools for research and access”, ”Metadata: the greatest barrier to digital services in the music library?, “Digitisation projects: Mozart, Bach and contemporaries” og meget mere.

Jeg deltog selvfølgelig i alle møder der blev afholdt af Cataloguing og Metadata Section og der var tre business meetings plus en sk. open session. En stor del af vores business meetings blev tilegnet en lang diskussion om hvordan vi linker forskellige term-vokabularer sammen. Vi koncentrerede os især om, at få vores vokabularer indenfor IAML mere kompatible med dem fra Library of Congress, som bruges i store dele af den angloamerikanske verden. IAML har en database der vedligeholdes af frivillige indenfor organisationen, men i de senere år har det vist sig at være svært, at finde tilstrækkelig med interesserede personer. I vores nye verden med linket data, der holder styr på hele internettet, er det blevet utrolig vigtigt, at de termer vi bruger er konsekvente og at de viser nøje om en term er eksakt tilsvarende eller kun ”lignende”. Måske virker det lidt kedeligt for mange af dem der læser denne rapport, men for os der arbejder meget med det, bliver det rigtigt spændende – og ikke mindst sjovt, når det bliver virkeligt. Der blev under møderne præsenteret to interessante projekter fra Europa:

• Den finske thesaurus SEKO (Terms of medium of performance), https://finto.fi/muso/en/page/p455
• Den tyske: Liste der normierten Besetzungsangaben , https://wiki.dnb.de/display/RDAINFO/Arbeitshilfen

Linket data kan ses som en mulig efterfølger til den gamle bibliografiske verden med MARC-poster og i den forbindelse holdte Joseph Hafner, formand for Cataloguing and Metadata Section, et oplæg om et meget interessant linket data projekt mellem forskellige biblioteker i Canada der forsøger, at skabe et fælles univers med linket data over hele landet, benævnt Canadian Linked Data Initiative. Man vil forsøge at overbevise folk om, hvor vigtigt det er, at arbejde med linket data og skabe disse data på en måde, så at ”linkningen” rigtigt fungerer. Det er ikke altid så enkelt, men når man opnår løsninger, så åbner der sig en helt ny verden. I Canada har det været 5 universitetsbiblioteker i fællesskab med Library and Archives Canada og Bibliothèque et Archives nationales du Québec, der har udarbejdet dette initiativ.

Der var også et oplæg om den nye IFLA Library Reference Model (LRM) som er den model, der tager over efter FRBR som begrebsmodel for det bibliografiske univers. FRBR kom for ca. 20 år siden, i 1998, og har siden været den dominerende model. Efter FRBR kom der også FRAD (Functional Requirements for Authority Data) og FRSAD (Functional Requirements for Subject Authority Data) og disse tre modeller er nu smeltet sammen til én – den som nu har fået navnet IFLA LRM. 
Bemærkning: Efter IAML-konferencen var IFLA LRM oppe til afstemning i IFLA og blev hermed vedtaget som ny model for den bibliografiske verden på et møde i IFLA Professional Committee den 18. august. Den fuldstændige model kan findes på: https://www.ifla.org/publications/node/11412.

De nye katalogiseringsregler RDA blev naturligvis drøftet. De nye regler står lige foran en stor modernisering og det selvom, at de er temmelig nye. RDA blev publiceret første gang i 2010 og er efterfølgende begyndt at blive brugt i verden fra 2013. I Danmark er der truffet beslutning om, vi skal begynde at bruge RDA fra foråret 2018. De andre nordiske lande er også ved at skifte. At det lige bliver foråret 2018, hvor Danmark skifter, er afhængig af den omstrukturering som der netop blev orienteret om under konferencen. RDA Toolkit som er RDA’s hjemmeside bliver ændret, så den i fremtiden bliver meget nemmere at bruge. Al opdatering fra tidligere i år og frem til april 2018 er derfor stoppet. Moderniseringsprojektet benævnes ”The 3R Project” hvilket står for: RDA Toolit Restructure & Redesign. For Danmark bliver det nemmere at vente indtil omstruktureringen er forbi og hermed slipper vi for at lave en masse dobbeltarbejde – både i det gamle og nye system. Nu arbejder vi udelukkende med fokus på det nye.  I Europa findes der en European RDA Interest Group (EURIG), hvor jeg har været sekretær i de seneste tre år. Under IAML-kongressen fik jeg også fornøjelsen af at aflevere en mindre rapport fra EURIG. Jeg sidder også som EURIGs repræsentant i en af RDAs arbejdsgrupper, nemlig arbejdsgruppen om musik.

Jugendstil i Riga

Om mandagen var der andre interessante oplæg om ”Music collections and musical life in the late 19th and early 20th centuries”. Her fandt jeg især et oplæg om Sjostakovitj og hvordan hans værk blev spejlet i den tyske musikpresse før krigen meget interessant – og her kan man se at interessen for moderne russisk musik lige før krigen var meget stor og det var ikke kun Sjostakovitj, men også flere af de andre dalevende russiske komponister som der blev tæt refereret til og hvis musik blev opført. På denne session var der også et interessant oplæg om ”What Were Mnenonites Singing When They Traveled through the Red Gate into Latvia?”. Dette oplæg handlede om de ca. 100.000 mnenoniter, der levede i Rusland i 1920-talet og som risikerede at blive forfulgt af det nye kommunistiske regime. De fik alle et tilbud om at flytte til Canada og det var der mange der gjorde. De rejste til Canada fra Letland og da de kom ind i landet rejste de videre gennem ”The Red Gate” hvor mange gik syngende af glæde gennem portene. De havde en meget lang sangtradition af ikke akkompagneret unison sang, en tradition der udviklede sig til at blive firstemmig i det tidlige 1900-tal. Man brugte ciffernotation og under oplægget fik vi alle lejlighed til at synge ifølge den notering. Vi sang ”Nun danket alle Gott”.

Eksempel på ciffernotation

State Choir Latvia. June 19, 2017

En af aftenerne blev der afholdt en koncert for os af Letlands Statskor i Nationalbiblioteket.
Det var nok en af de smukkeste korkoncerter jeg nogensinde lyttet til med bl.a. både ny og gammel musik.

 

Fem ”past presidents” på afslutningsreceptionen
(Martie Severt, Barbara Dobbs Mackenzie, Massimo Gentili Tedeschi, Roger Flury, John Roberts)

Dette jeg har fortalt var et udpluk af de mest interessante ting, som jeg foretog mig i Riga. Om torsdagen sluttede konferencen, en dag tidligere end hidtil, fordi at man i Letland også holder fri på Skt. Hans (eller midsommer) og tager i sommerhus. Konferencen sluttede med en afskedsreception i Latvian Society House, hvor der var god mad, dans og folkedans for dem, der havde lyst. En perfekt afslutning på en fantastisk uge!

Riga. Solnedgang

 

Anders Cato
Slots- og Kulturstyrelsen

 

 

Vores hjemmeside bruger cookies for at visse funktioner virker. Du kan læse mere på linket.